24 October 2013

Graduation Day: 20 Oktober 2013

Assalamualaikum

Alhamdulillah
19-20 Oktober 2013 merupakan hari yang bermakna buat semua student UMT yang bergraduat
termasuklah aku sendiri

Bagi kami student Marine Biology, 20 Oktober adalah harinya. seawal jam 7 pagi ramai dah yang berkumpul di tapak berkumpul sebelum berarak masuk ke dalam dewan.


Banyak lagi gambar, malas nak upload. hahaha

Tahniah aku ucapkan kepada semua sahabat-sahabat biologi marin dan sahabat-sahabat UMT yang telah berjaya mengharungi pahit manis selama 3 tahun di UMT. semoga berjaya untuk apa jua arah tuju korang selepas ni. minta maaf sebab tak sempat nak bermesra sangat masa hari konvo hari tu sebab keutamaan layanan diberikan kepada keluarga yang datang dari jauh. hehe. tak banyak masa yang dapat diluangkan dengan korang, terasa bersalah pun ada. insyaAllah ada jodoh dan rezeki, pasti diaturkan oleh-Nya pertemuan untuk kita-kita semua lepas ni. nanti alumni dinner December nanti, kita enjoy puas-puas ok.

Buat semua pensyarah, kakitangan sokongan JSM, FMSM dan UMT, keluarga, rakan-rakan dan semua yang pernah terlibat secara langsung dan tak langsung, terima kasih tak terhingga kami ucapkan atas sokongan, dorongan, nasihat, pendapat, dan segala yang khidmat-khidmat terbaik yang telah kalian berikan kepada kami. semoga ukhwah yang terjalin antara kita semua takkan pernah terputus biarpun jasad kita terpisah beribu batu sekali pun, namun tetap menjadi yang paling dekat disisi hati. ececeh... haha..

Tu saje tuan belog nak membebel. sekian saja untuk entry kali ini, terima kasih sudi baca. heeee :)

8 October 2013

Resepi: Chocolate Chip Cookies ala-ala Famous Amos

Assalamualaikum

Boleh???

Makin hari, idea nak menulis kat blog ni makin kering
Ada yang kata, kalau kering basahkan
Macam mana nak basahkan agaknye ye???? hmmm

Ok la, hari ni saja ja buat cukup syarat nak hapdet belog
soooo, hari ni aku nak kongsi resepi Chocolate Chip Cookies ala-ala Famous Amos gitew

ahahaha, over tau nak tunjuk gambar besar-besar

ok lets get start

Bahan-bahan:
1 cawan gula halus - diayak
1 cawan butter
4 cawan tepung gandum - diayak (aku guna 3 1/3 cawan je)
1 cawan minyak masak (aku guna 3/4 cawan je)
1 biji telur
1 sb susu segar
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk esen vanilla
1 sk garam (kalau butter dah masin, tak perlu garam)
2 cawan chocolate chips - ikut suka. nak lebih lagi pun boleh.

Cara-cara:
1. Masukkan gula dan butter ke dalam mangkuk adunan. Pukul hingga sebati dengan menggunakan mixer. 
2. Kemudian masukkan telur, minyak masak, susu segar, garam, esen vanilla. Pukul lagi dengan manggunakan mixer dengan kelajuan tinggi selama lebih kurang 5 minit sehingga adunan dah macam creamy.
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, baking powder dan soda bikarbonat. Kacau adunan dengan menggunakan senduk kayu. Kacau sehingga adunan sebati. 
4. Masukkan chocolate chip. Kacau lagi sehingga chocolate chip tu rata diseluruh adunan (betul ke ayat ni???)
5. Sudukan adunan ke dalam tray. Tak perlu gris tray dengan butter pun sebab adunan tu dah memang berminyak dan takkan melekat kat tray pun. Pastikan jangan sudukan adunan tu terlalu besar sebab nanti biskut tu mengembang jadi tak comel. Sementara nak sudukan tu, preheat oven pada suhu 170 degree Celsius selama 5 minit. 
6. Masukkan tray ke dalam oven dan bakar pada suhu 150 degrre Celsius selama 15-20 minit. 

p/s: Aduanan tu memang akan lembik sikit. Tak boleh nak gentel-gentel guna tangan ye sebab memang lembik. Aku suka kalau adunan lembik sebab nanti cookies tu akan jadi gebu dan harus la sedapppp. Kalau nak buat cookies ni berperisa coklat, tambah la coco powder dalam adunan tadi. Buat dalam  2 1/2 cawan tepung gandum : 1/2 cawan coco powder. Kalau banyak sangat coco powder, pahit pulak nanti cookies kita.


Taraaaaaa, dah siap. Boleh makan begitu sahaja, boleh makan cicah susu dan ikut lah kreativiti nak makan macam mana pun. Janji perut kenyang. Aku buat ni pun, anak buah siap bawak bekal pi sekolah. Lepas ni boleh la buat cookies untuk raya, birthday party anak-anak/anak buah ke, untuk suka-suka pon bolehhh. Takde salah nye pun. hehe..

Ok kepada sesiapa yang nak mencuba, selamat mencuba. thanks for reading :)