18 March 2013

Buat baik

Assalamualaikum
dah lama tak update belog
hari ni nak update short entry
"kita adalah....
apa yang kita cakap,
apa yang kita buat..."

Ye. Kalau kita buat benda yang baik, cakap yang baik2, baik lah kita. orang takkan cakap buruk tentang kita melainkan kalau orang tu dah memang pendengki orangnya. yang tu memang kita tak boleh nak buat apa dah. 

Tapi kalau kita cakap benda yang tak baik, buat benda yang tak baik, memang la orang akan nampak yang tak baik pasal kita.

Jadi, kalau kita nak orang suka kat kita, buat baik kat kita, buatlah baik, cakap lah benda2 yang baik. orang lain takkan benci dengan orang yang selalu buat baik ni. kita sendiri pun suka kalau orang buat baik dengan kita kan. 

Kalau kita sakit hati kat seseorang tu, atau terasa hati dengan seseorang tu, atau senang cakap orang lain buat benda yang tak baik kat kita, cakap yang tak baik pasal kita, kita diam je la. tak perlu kita nak balas balik. sebab akibat bila kita balas balik, orang akan lagi fikir kita ni teruk. diam adalah jalan terbaik. 

Entry ni sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak. aku pun manusia. kadang2 pun ada jugak terlepas kata, terlepas laku. tapi selagi mampu, kita cuba lah jadi yang terbaik untuk dapat yang terbaik. :)

7 comments:

Eny Abdullah said...

org putih kata "silence is golden" kan.. :D

Dylla Abas said...

hmm..setuju dgn entri ni :)

haslinda said...

@Eny Abdullah

Yup!!! betol tu kak... :)

Lia Ilnia said...

Diam itu adalah sebaiknya, Biar kita buat baik dengan orang, datangnya nanti kepada kita juga.

haslinda said...

@Lia Ilnia

Betul3x. same kalau kita buat jahat pun, benda jahat jugak yg datang kt kita balik... :)

Anonymous said...

Gud girl....

nurulsyafiqa mhatta said...

karma, keep your circle positive :)