29 October 2012

Perginya saudara seagamaku


Alhamdulillah. aku baru saja selamat sampai ke UMT selepas bercuti menyambut adiladha. penat masih terasa. tapi jari ni sebok je nak menaip kat keyboard ni.

Salam Aidiladha kalau tak terlambat lagi lah. hehe... Aidiladha kali ni disambut dengan sederhana saja. Aidiladha tahun ni genap setahun arwah wan (nenek) aku kembali ke rahmatullah. terasa sayu menyambut Aidiladha. terbayang lagi wajah arwah masa dia masih ada dulu. 

Seminggu sebelum Aidiladha datang, aku dikejutkan dengan berita pemergian datuk saudara aku yang aku panggil Tok Busu. arwah Tok Busu menderita sakit jantung. lama dah aku tak jumpa arwah. lebih setahun. tapi aku still boleh ingat wajah dia. arwah seorang OKU yang tabah. 

Kemudian Aidiladha tahun ni sekali lagi disambut dengan pemergian seorang rakan, teman, sahabat. arwah yang aku kenal sejak 5 tahun dulu. kami sama2 belajar dari diploma, sehingga sekarang sama2 menuntut degre. arwah pergi setelah menderita demam kencing tikus. macam tak percaya. baru dua minggu lepas aku jumpa arwah, dia nampak masih sihat. cuma dia tak berbual banyak macam selalu. ntah kenapa macam susah je nak percaya kehilangan seorang sahabat, saudara seagama ni. mungkin sebab aku kenal arwah sebagai seorang yang ramah, kadang2 kelakar, dan tak bermasalah dengan kawan2 dia. aku yang jarang jumpa dan berbual dengan dia dah terasa sangat kehilangan seorang sahabat. apa lagi kawan2 aku yang lain yang boleh dikatakan hari2 jumpa arwah, bergurau dengan arwah, main futsal sama2 dengan arwah. aku pasti diorang lagi terasa kehilangan arwah. 

Aku cakap kat mak, kat pjol. kenapa Dia nak tarik nyawa kawan2 yang masih muda, yang bertenaga, yang baik, yang tak banyak bermasalah??? kenapa tak tarik je nyawa manusia2 yang macam hantu kat luar sana. diorang cakap benda yang sama, itu semua qada dan qadar yang dah ditentukan oleh ALLAH SWT. mak cakap, penyakit itu hanya sabit sebagai penyebab kematian diorang saja. kalau ALLAH dah tetapkan saat itu, detik itu kita akan pergi, sambil tidur, sambil minum kopi pun nyawa boleh ditarik. Dia tak tunggu dah. jadi, kita yang masih hidup ni lah kena sentiasa mengingati kematian sebab kematian ni tak tunggu kita. bila dah tiba masanya, sekelip mata pun boleh jadi arwah dah. 

Semua ni buatkan aku takut. takut nak menghadapi kematian. takut jugak nak menghadapi kematian orang2 yang dekat dengan aku dan orang2 yang aku sayang. hari tu aku takut mimpi pasal kematian. sekarang, dengar berita pemergian saudara2 seIslamku pulak. 


Ya Allah, kau kuatkanlah hati kami menerima berita pemergian saudara2 kami. 
Ya Rabb, kau panjangkan lah umur kami, umur ibu bapa kami, kaum keluarga kami, guru-guru kami, rakan2 dan sahabat2 kami, juga seluruh saudara seagama kami.
Ya Tuhan kami, sihatkanlah tubuh badan kami, terangilah hati kami, tetapkanlah iman kami, perbaikilah amal kami, luaskanlah rezeki kami, dekatkanlah kami kepada kebaikan, jauhkanlah kami dari kejahatan, tunaikanlah hajat kami, baik hajat dalam agama, dunia dan akhirat. 
Sesungguhnya Engkau maha Berkuasa atas setiap sesuatu. Amin...

Sama2 lah kita sedekahkan Al-Fatihah buat kedua2 arwah. semoga roh mereka ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan soleh. amin...

P/s: Hari ni takde mood nak gi class. ponteng satu class. nak curi masa study untuk test yang berderet datang ni. >.<

20 October 2012

Cerita basi dan cerita segar

Assalamualaikum... :)

Hai... 

Jari mula menaip dengan mata yang kuyu minta tido, duduk bersila atas katil mengadap laptop, berselubung dengan selimut merah kotak2, sambil tunggu upload gambar aktiviti pagi tadi.

Kat Terengganu ni, agak nya sekarang dah masuk musim monsun. hujan dari pagi bawa ke malam, malam ke pagi balik. tapi aku suka dok bilik ujan2 ni. macam pasang aircond dalam bilik. sejukkk... pastu mula lah nak berpakaian macam orang dalam pantang. bersweater tebal dibeli encik ehem2 dengan bersetokin kartun2 warna kuning. kalau tak sejuk sangat, lupakan je setokin tu. 

Dah. back to main point aku menaip entry malam ni. lama tak mengarut dalam blog ni. paling rajin pun, aku upload gambar je kan. ari ni nak cerita sikit la aktiviti yang dah basi serta yang masih segar dari laut. hehe... tak dak modal lain dah nak stori mori kat sini.

Last week, thursday to saturday aku ke UMT research center, Pulau Bidong. fieldtrip for Fish Parasitology. stay kat pulau, menunggu student Teknik Eksploitasi Sumber Akuatik bawak balik ikang hasil tangkapan trawling banyak2 untuk disembelih bukan untuk dimakan, tapi untuk dicari cacing atau parasite sebagai bahan mini projek Fish Parasitology.  

Sampai pulau dalam kira2 jam 4 ptg. ni rupa budak2 biologi marin yang serupa tak pernah jumpa laut. padahal universiti berjiran dengan Laut China Selatan ja pun. tak pa. nanti dah grad mungkin dah tak dapat peluang nak berendam dengan kawan2 kan. nanti berendam dengan anak bini lah pulak. ahaha... can't imagine...
Aku pulak. takde la eksaited nak terjun laut sangat. dapat dok bawah pokok ketapang (kot... hehe, main belasah ja nama pokok) sambil menikmati udara pantai sambil snap2 gambaq itu ini pun da cukup seronok 
Sebelah malam lepas isyak baru lah dapat mula beroperasi menyembelih ikan2 harapan bangsa dan negara. harapan yang menggunung dapat kumpul parasite sebanyak yang boleh untuk mini projek. aku paling tak suka buat kerja kat pondok besaq ni sebab bila ada manusia2 semacam diva (baik lelaki atau perempuan, mungkin jugak termasuk aku) berjalan hentak kaki sampai bergegaq pondok ni macam ada giant nak mai. habis parasite bawah microscope tu pun bergegaq berjoget jugak. grrrrr... 
 
Aku pada asalnya fobia sikit dengan benda2 yang menyerupai atau dah memang nyata cacing ni. tapi lama2 macam dah jadi best friend pulak dengan depa ni.
Snorkeling time. tahniah kat sesapa yang terkena sting jelly fish. tak pa, sikit ja kan. lagi pun experience kan... hehe :)

Tu aktiviti kat pulau ari tu. ari ni pulak aku jadi photographer dan mc untuk program sukan Jabatan Sains Marin kat UMT. sukan jabatan ni dah lama berlangsung. tapi ari ni last day. asalnya malas nak p, baik sebagai penyebok maupun penyokong, tapi atas sebab tanggungjawab serta amanah yang diberikan, terpaksa lah aku pi jugak. 
Din main badminton. ada style lah 
Din lagi. hari ni jadi pengadil futsal. 
Futsal wanita. memang failed lah aku amik gamba sports. gambaq blur...
Futsal lelaki. credit to Mr Manaf a.k.a Anas Ahmad (nama nak gelemer aje) selaku photographer assistant secara sukarela. haha... En Manaf, bola kena En Manaf takpe, jangan kena camera saya udah leee. hehe...
Penutup & penyampaian hadiah. presiden Kelab Sains Marin dan Kelab Marina. macam buat iklan ubat gigi kolget ja.
Haha. yang dok posing depan sekali tu over okeh. main nye tidak, bergamba nye lebih. nak dok depan aje. pompuans kennnnn :P

OK. SEKARANG AKU MALAS NAK KARANG ENDING OF THE ENTRY. 
si comot dah tunggu tepi katil ajak tido ni haaaa.
Ok, selamat malam uollsss
>.<

16 October 2012

Nobody perfect

> Remind yourself, it's OK not to be perfect <

13 October 2012

Mabuk darat

Assalamualaikum... :)


@.@