18 September 2012

Danial the penyu

Assalamualaikum... :)

Hai. hari ni hidup gua aman damai since kelas habis awal. terasa bahagia. first, bahagia sebab gua dapat extra time untuk siapkan lab report yang tertangguh. kerja tangguh menangguh tu memang gua dah biasa buat. kikiki... kedua, bahagia sebab dapat anak angkat baru. 

Tadi sebelum mula kelas, aku gi melawat lab kultur plankton kat hatcheri. sebenarnya tak da apa yang nak dilawatkan pun. just nak make sure barang2 yang aku dah prepare untuk FYP project tak diganggu oleh mana2 manusia atau pun mana2 haiwan pemangsa. hehe...

Lepas dah pastikan semua berada dalam keadaan selamat dan tiada gangguan, kami berlima (aku, sophea, mitchie and put) gi tengok anak penyu terbiar tidak bertuan kat dalam tangki kat hatcheri tu. 
Anak turtle ni ada 4 ekor. mana tuan diorang pun tak tau. jadi nya, kitorang jadi tuan angkat diorang. kesian pulak tak de sape nak bagi makan kat diorang. so, tadi kitorang beli roti and kasi makan kat diorang. gambar blur sebab guna camera hp nokia jew... hihi ;)
Lepas bagi makan, kitorang buat kerja volunteer cuci tangki. at last, kitorang buat macam turtle tu semua kitorang yang punya. ni mitchie yang syok sangat dapat cuci tangki. gosok jangan tak gosok. kikiki...
Ni adult turtle. gambar sebelah kiri tu dia dok makan roti, sebelum cuci tangki. sebelah kanan tu dia jadi pasif jap sementara tengah load air lepas bersihkan tangki tadi. err, dah kenyang pun pasif ke? perot berat sangat la tu sampai dah malas nak bergerak. heee :)
Aku dan Danial. hehe... kan ada 4 ekor penyu. sorang ambik satu penyu. dan masing2 letak nama. Dino, Dini, Dek dan Danial. Danial aku punya, hehe... macam mana nak tau tu kitorang punya penyu. tuuuuu, nampak tak tag putih kat atas shell dia tu... tu kira IT (identity tag) diorang lah tu. heeeee :)

Lepas selesai bermanja dengan turtles, tiba masa untuk get ready masuk kelas. muka heppy je sebab dapat anak angkat baru. weeeeeee~ >,< 

9 comments:

budaksejuk said...

nak penyu sekor bleh?

cik ery said...

alo.xsmpn kt ak pon ehhh.nk jd kak angkat danial jugak.hahaha

'mitchie' yusoff said...

omaigod ... terbaik lah ... keep it up! sayang turtles!

'mitchie' yusoff said...

terbaik!

♥ MRS NON ♥ said...

Salam kenal.... ^__^

waaaaaaa........anak2 turtless..
bestnyaa............




feel free to visit my new blog :)
http://mrsnon.blogspot.com/

haslinda said...

@budaksejuk

tak boleh... heeee :)

haslinda said...

@cik ery

kena minta persetujuan Danial dulu lahh :)

haslinda said...

@'mitchie' yusoff

dulu sayang, sekarang sayang dan rindu... harapnye all Ds happy kat laut sana. hopefully they can survive and will back to pantai kita one day nnt...

haslinda said...

@♥ MRS NON ♥

heee... turtles ni semua dah dilepaskan ke laut :(