28 April 2012

Cotton Island

Assalamualaikum... :)

Haha... maaf la. aku ter'translate'kan Pulau Kapas kepada Cotton Island. hehe...

Hari ni aku gi sampling ke Pulau Kapas. lebih kurang 15 minit je naik bot dari jeti Marang. Pulau Kapas merupakan salah satu Taman Laut Malaysia.

Huh... memang aku malas sangat nak menaip panjang2. cukup la gambar ni menunjukkan pendapat aku yang Pulau Kapas ni memang best. honeymoon kat sini best jugak. sape yang baru kawen, boleh la kot pi honeymoon kat sini. sapa yang tak kawen lagi tu, jangan galak nak honeymoon sangat la k...

Antara aktiviti menarik yang boleh buat kat Pulau Kapas ni banyak. contoh boleh berkayak dan snorkeling. 


Ok. tu je. aku kecapekkan ya amat sekarang ni. nak rehat. maaf lah kalau cerita macam tergantung je. hehe... :)

Selamat malam...  

26 April 2012

Geram aku tengok bebudak ni

Assalamualaikum... :)

Korang tengok lah sendiri aksi budak berdua ni. bikin gua panas!!! ggrrrrrrrrrrrrrrr.... ya, aku jeles dengan keromantikan diorang... ish, mana la mak ayah budak2 ni??? jawab, jawab... tak sunat lagi dah gatai budak2 ni. hahaha!!!!


Mak ayah budak2 ni sila tampil untuk memberikan keterangan dengan segera!!!!

:P

25 April 2012

Wordless Wednesday #6: Dreams

Assalamualaikum :)


Exploring Marine Creatures I: Velella

Assalamualaikum... :)
Velella velella (Va-le-lia) 
  • Mobile hydroids that normally travel at the surface with the aid of buoyant float tissue.
  • Propelled by winds that act on a rigid triangular sail held above the float, inhabit open ocean waters.
  • The sail is made of a chitinous material and has a distinctive cellophane-like texture.
  • Individuals with two types of sails that are mirror images of each other exist in a population - pushed in opposite directions by the wind.
  • The float and surrounding tissues are endowed with an attractive deep blue pigment.  
  • The float contains a series of sealed air chambers that provide buoyancy.  
  • Total width of the floating polyp is usually less than 6 cm.  
  • Beneath the float is a grouping of several types of zooids, colored brown by the presence of zooxanthellae.  
  • A large central mouth is surrounded by shorter reproductive stalks with mouth openings that bud tiny adult medusae that produce eggs and sperm.  
  • Multitudes of tiny brownish-green medusae that never grow to more than 3 mm tall are cast off.
  • These then release the eggs and sperm that produce free-swimming larvae which eventually develop into more floating polyps. 
  • It's not known if a planula larva is produced initially, but during the early stages oil droplets are formed that bring the young Velella to the surface.  
  • Dangling beneath the rim of the float are hollow tentacles that ensnare fish and invertebrate eggs, copepods and appendicularians.  
  • Velella is found in warm and temperate seas throughout the world.  
  • Although not dangerous to people, it's best not to handle them or touch your face or eyes if you've been touching beached individuals since some irritation may result.  
(^,^)

20 April 2012

i-miss-you

Assalamualaikum... :)

Awok eh,
balik la cepat sikit
^,^

8 April 2012

e.n.t.r.y.t.a.n.p.a.t.a.j.u.k.

Assalamualaikum... :)

Adeh....

Mengantuk+sakit mata. seharian mengadap lappy gara2 assignment literature review untuk proposal FYP. tak study ape pun lagi untuk test nanti :(


Ni la akibatnya suka tangguh kerja. tapi bukan sengaja nak tangguh. memang tak sempat nak buat sebelum ni... wuwuwuwu T_________T

Nangis air mata darah sekali pun, assignment2 ni takkan boleh siap kalo tak cepat2 siapkan.

Nak rest jap sat lagi leh tak??? nak tengok ABPBH25. betul ke abang Aaron Aziz bakal dinobatkan Anugerah Bintang Popular ke-25???? ntah, tengok je la nanti. 

Lagi tangguh kerja =,='' hmmmmmmmmmmm...

7 April 2012

Conversation between pencil and eraser

Assalamualaikum... :)


Pencil: I'm sorry.

Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry because you get hurt because of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistake vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad.  

Sumber: SINI

Sweetnye kisah mereka. bersyukurlah dengan adanya insan yang sentiasa sudi memperbaiki kelemahan diri kita. 

:)

6 April 2012

Rumah manis rumah

Assalamualaikum... :)

HOME SWEET HOME!!!
Alhamdulillah, selamat sampai rumah jam 7 pagi tadi. setelah menempuh perjalanan selama lebih kurang 7 jam. selalunya kalau balik malam, 6 jam je. tapi semalam bas rosak pulak. aircond bas rosak. nasib baik balik malam and cuaca pun baik, tak hujan. 

Apa pun, alhadulillah aku dah sampai rumah dengan selamat. cuti seminggu, macam tak cuti. tak boleh nak enjoy sangat la. kerja berlambak, assignment berlungguk,  test berderet lepas cuti. so, jangan harap nak dok rumah goyang kaki, tidur tebungkam sampai matahari dah atas kepala, makan tido sampai kembang badan. seminggu sekejap je, silap2 tak cukup masa untuk buat semua homework tu.

Bak kata lecturer aku, we can't manage our time because we can't make our time longer than 24 hour. but we should know how to manage diri kita sendiri, we should know how to utilize our time in proper way. cut down blogging time, less sleep, less talk, more effort on doing work. baru la tak rasa macam tak cukup ja masa 24 jam sehari. an?

So, aku pun tak mau la ngadap blog ni lelama. kang tak jalan kerja aku. hehe... sekarang nak start cari article and journal untuk buat literature review for my FYP proposal nanti.