20 February 2012

Tips pengukuh jiwa

Assalamualaikum... :)

Hai readers. hari ni terasa nak kongsi tips. tips yang boleh digunapakai dalam kehidupan seharian tatkala dilanda kekecewaan, kesedihan, dugaan, ujian dan seumpamanya. biasalah, kita manusia biasa. tidak lari dari diuji. dan tanpa kita sedar, ujian yang datang tu sebenarnya membuatkan kita akan jadi lebih kuat. itu pun kalau kita bijak mengambil ujian yang datang tu dari sudut positif. kalau tak bijak mengurus kekecewaan tu, boleh runtuh iman seterusnya mendorong kepada perbuatan yang melanggar akidah terutama untuk kita yang beragama Islam...

Jadi, aku nak kongsi sikit tips2 pengukuh jiwa yang aku baca. 

1. Dunia hanya sementara, ALLAH penentu segalanya.
Menyedari hidup didunia ini hanya sementara dan hanya sebuah permainan dan percaturan sahaja. ada masa kita pemenang, ada masa kita kalah. hidup di dunia hanya sekali, maka kita tidak sepatutnya mensia-siakan kehidupan didunia dengan perkara2 yang tak bermakna. ingatlah, setiap ujian yang datang tu, gunakan ikhtiar dan niat yang sempurna dalam menyelesaikannya. setiap apa pun yang terjadi, serahkan sepenuhnya pada Allah Yang Maha Mengetahui dalam menentukan perkara terbaik buat diri kita.

2. Redha.
Secara realitinya, setiap apa yang berlaku dalam hidup kita, sama ada baik atau tidak, kita perlu terima dengan redha. sebab itu dikatakan takdir, yang telah ditentukan oleh Allah SWT. menolak takdir sama seperti  menolak kekuasaan Allah. dan sebab itu adalah kenyataan dan episod dalam hidup yang kita tetap akan laluinya. 

Buang semua emosi, marah, sedih, tekanan dan semua perasaan yang membuatkan kita merasa kecewa dan sengsara. memaafkan setiap pihak yang terlibat adalah penawar kekecewaan. . terima lah ujian dan setiap apa yang berlaku dalam hidup kita ni dengan redha. sebab bila kita redha, kita akan bersa lebih tenang dan lapang. biar pahit atau manis, tetap perlu ditelan. percaya la, suatu hari kita pasti akan menghargai setiap detik2 pahit dan manis yang pernah datang dalam hidup kita.

3. Ingat janji Allah.
Setiap ujian yang diturunkan untuk kita, telah ditetapkan dengan penuh keadilan. Allah tidak menzalimi hambaNya. Dia tidak akan menguji hambaNya melampaui batas kemampuan hambaNya itu sendiri. pujuk hati agar bersabar dan tenang serta ingat pada janji Allah.

"Fa innama'al usri yusran, innama'al usri yusran" 
Maka sesungguhnya bersama kesulitan itu pasti ada kemudahan, dan bersama kesulitan itu pasti ada kemudahan.

Janji Allah itu pasti benar, dan yakinlah dengan janji Allah.

4. Setiap apa yang berlaku, pasti ada hikmah yang terselindung disebaliknya.
Setiap apa yang berlaku, adalah dengan izin dan kehendak Allah SWT. kita tak mampu menolaknya. Allah takkan menjadikan sesuatu perkara dan kejadian dengan sia-sia. 

Sepahit mana derita yang kita tanggung, pasti ada kebaikan yang terselindung disebaliknya. ujian yang datang juga adalah iktibar dan peringatan atas dosa2 dan kelalaian yang pernah kita lakukan. 

Berazam bersungguh-sungguh untuk baiki setiap kelemahan yang ada. sesungguhnya Allah Maha Mengampuni dan Menerima taubat. taubat lah atas kesilapan2 lalu serta mohonlah hidayah serta kekuatan daripada Nya.

5. Allah saja penolong kita.
Setiap perkara yang telah kita usahakan, hanya akan berlaku dengan izin Allah SWT. berdoa dan mohonlah pada Allah dalam memberi jalan keluar dari setiap ujian yang menimpa diri. 

InsyaAllah. kalau kita hadapi ujian yang datang dengan muhasabah diri, Allah pasti akan menolong kita.

Entry ni sebagai rujukan untuk diri sendiri dan kawan2 pembaca semua dalam mengharungi setiap ujian dan dugaan yang menimpa. aku perlu keluar dari kesedihan, sebab aku tau banyak lagi perkara yang menggembirakan aku sedang menanti. :)


4 comments:

pjolinda said...

xmou sdih2....abg sntiase disisi ayg smpai akhir hayat abg...luv u so much dear...<3

abang said...

:) dari dia ia datang n kpd dia gak ia pergi..kehilangannye bkn penamat hidup..ada sinar kebahgian bakal menanti d ujung sana..
insyallah..

Iera Afzu said...

Hi there sahabat. <3 jom join contest ni? http://dafinz.blogspot.com/2011/12/contest-dialog-dafin.html

haslinda said...

pjolinda: thanks dear ;)