27 December 2011

Final exam !!! tunggu apa lagi tu ???

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, test 2 terakhir untuk sem ni dah berakhir. baru je pagi tadi selesai test Biological Oceanography... lega rasa nya... orang lain da selesa kat umah study untuk final, aku bertarung untuk test lagi... 

lepas ni kena focus untuk final exam... jadual exam dah lama keluar. tapi saja nak simpan buat pekasam dalam laptop ni. sekarang baru nak tayang jadual exam aku...

Sem ni, exam ada empat paper ja dari enam subjek... alhamdulillah, tak berat sangat kot nak bawak empat paper dari enam paper...

Klik gamba untuk tumbesaran yang sihat, dan bukan untuk tumbesaran mata anda...

Gap antara paper2 dalam dua tiga hari ja. bermakna, aku kena mula study dari sekarang. semua paper 4 credit hours. so, nak main2 lagi ka??? tepuk dada, tanya ilmu... la ni tak boleh nak selesa sangat dah. 

Aku tau ramai jugak antara kawan2 kat luar sana yang sedang atau bakal bertarung dalam exam tak lama lagi kan. so, kat sini aku nak share sikit la tips2 persediaan dalam menghadapi minggu peperiksaan ni...
  • Buat persediaan dari awal - jangan study last minute.
  • Buat nota - kata kunci/mind map/lakaran/acronim - mudah difahami
  • Ulang kaji nota sebanyak kali yang boleh - sekurang-kurang nya 3 kali
  • Manfaatkan setiap minit yang ada untuk mengulangkaji
  • Cari waktu yang baik untuk study - tengah malam dan pagi - sunyi, tiada gangguan
  • Jaga pemakanan - makan mengikut waktu - untuk elak sakit - jangan makan makanan yang boleh memudaratkan. 
  • Belajar di tempat yang segar - ada pencahayaan - untuk elak mengantuk
  • Buat soalan past year
  • Study group/group discussion
  • Sentiasa bertanya tentang topik yang tidak difahami
  • Beri tumpuan lebih pada topik2 yang lemah
  • Minum banyak air mineral
  • Sentiasa amalkan membaca doa penerang hati sebelum mula belajar
  • Tampal nota2 penting di tempat yang sentiasa dilihat - dinding
  • Seimbangkan dengan ibadah dan aktiviti lain - riadah
  • Banyak kan berdoa dalam setiap solat - amalkan solat hajat
  • Akhir sekali, tawakal sebab kita dah berusaha yang terbaik
Nak tambah sikit lagi...

Ciri-ciri pelajar cemerlang:
  • Taat kepada Allah
  • Mendirikan solat
  • Menghormati ibubapa dan sentiasa mendoakan mereka
  • Hormati dan sayangi guru
  • Bersungguh2 dalam melakukan kerja dan mencapai kecemerlangan
  • Suka pada setiap mata pelajaran
  • Membantu rakan yang memerlukan
  • Berdoa dan bersyukur kepada Allah
  • Sentiasa bertawakal
  • mahir dalam setiap matapelajaran
Ok dah. tu je. harap kawan2 boleh amalkan tips2 kat atas tu. good luck!!! :)


15 comments:

'mitchie' yusoff said...

wow ... lengkapnye ... tq! gud luck !

FareezVanFillers said...

Salam..gud luck tok final exam...tips terbaek...gud luck....

asyraf ahmad said...

OK biologi marine...
hehehe

Ur blog should be in my bwalking list 2012?check it out at ACAPSUUR

Dang Intan Duka said...

good luck.. :D
lepas ni sama2 bertarung la ye.. hihi


peace

haslinda said...

mitchie: sme2 :)

haslinda said...

FareezVanFillers: thanks :)

haslinda said...

DID: yo... gud luck menghadapi medan tempur !!! :)

Anonymous said...

gewdluck syg..org sentiase doakan yg terbek utk die... <3

haslinda said...

Mr. Anon: thanks :)

syafiqahatta said...

gudluck linda =)

miss inna said...

gud luck utk linda juga...^^
cayo-cayo..^^

miss inna said...

gud luck utk linda juga...^^
cayo-cayo..^^

Anonymous said...

gud luck (^-^)

haslinda said...

thanks (^.^)

aimie amalina said...

weee
chayok2 ye
comel je star2 tu bg semangat suh stdy ye
hehhe :))