7 August 2011

Tutorial nak letak widget 'status' kat sidebar

Assalammualaikum... :)
Hai gadis chumel dan jejaka tampan... :)

Malam ni aku nak buat tutorial ringkas yang direquest oleh miss Sumaiyyah... dia minta aku ajarkan macam mana nak letak kartun yang dok berjongging cam kat sidebar aku tuhh...

Cara dia senang je sebenarnye. tapi since ada yang minta ajarkan, why not aku share cara nak buat kan especially untuk newbies. masa blogwalking tadi pun, ramai jugak blogger yang boleh dikategorikan dalam kalangan newbies. aku pun newbies jugak... hehe >.<
 
Jom tengok macam mana nak buat.

1. Mula2 masuk Dashboard > Design > Page Elements



2. Kemudian klik dekat Add a Gadget

3. Pilih HTML/Javascripts.

4. Then boleh pilih emoticons yang chumel2 kat sini - http://www.emocutez.com/. ada banyak. pilih je yang mana korang suke... kemudian copy HTML code untuk emoticon yang korang pilih tu.

5. Kemudian paste kan di ruangan content HTML/Javascripts. kemudian tekan rich text. jangan lupa masukkan title dan caption yang korang nak letak sesuka hati lah kan....

6. Bila dah puas hati dengan 'status' korang tu, then save la dengan senyuman yang lebar... :D

Ok tak??? kalau ada sebarang masalah, jangan takut2 nak tanya k. jangan risau. setakat ni linda tak pernah makan orang lagi... eheeeee >.<

Thanks for reading... :)

8 comments:

Arif Aiman said...

woh~

rich text guna macam tuh... haha!
sebelum2 ni tak penah tau pon~

haslinda said...

Arif Aiman: yup... :)

Bella said...

Comelnye....^^

syafiqahatta said...

waa...comel2..nak try ni..hihi

Dhiya Fariza said...

aww thanks for sharing this. will try them :)

haslinda said...

Bella: ^^

Piqa & Dhiya: try jgn x try k... :)
same2... :)

L said...

jom befikr sejenak http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html =)

Gadis Pantai Timur said...

wah...terima kasih banyak2 yer..jadi terarunlak tengok kartun comel tu..