28 July 2011

Biskut raya....

Assalamualaikum... :)
Hai gadis chumel dan jejaka tampan... :)

Hari ni nak tau aku dok umah watpe? belaja buat kuih dengan sifu. bukan sifu BEN ASHAARI tau. tapi sifu masak, mak aku la. hehe... tau buat biskut ape???

Ni haaaa.......
Biskut semperit (betul ke ejaan??? belasah je la... hehe... )
yang belum dibakar lagi... ni aku yang main picit2 ni...
Love
Aku tengok cara buat and main picit2 tu je. adunan mak yang buat. sebab aku first time kan. takut kang tak jadi adunan, membazir je.

Mula2 tu buat tanpa cup, tapi bila lepas da masak tu, dia melekat kat bekas loyang tu. tapi before tu, da letak marjerin da kat base loyang tu. then hancur. emm, sedih betol. pastu wat dalam cup pulak. walaupun tak berapa nak comel, tapi rasa still sedap. rasa cam da raya pulak. first try ni, bentuk tak berapa nak jadi. mak kata acuan biskut tu yang tak berapa nak betul sikit. lepas ni beli acuan baru, and nak try buat tanpa cup. sebab kalau dalam cup, bunga biskut tu tak kembang. kecian dia. hehe... 

Last mak buat biskut raya ni kalau tak salah aku masa aku sekolah lagi dulu. lama da tak buat. time tu pun aku tolong2 setakat susun ceri kat tengah biskut tu je and tolong jadi tukang 'rasa' a.k.a menghabiskan biskut mak aku je. hehe... sekarang da boleh tolong buat. next time mak tak yah buat dah, bia cek yang buat. mak jadi tukang rasa pulak. hehe... ntah2 rentung biskut tu kalau aku yang buat... huh...
 
Lepas ni nak wat biskut ape pulak ek??? pikir2... almond london kot. yummy... :)

Thanks for reading... :)

14 comments:

ztie said...

alamak... dah mula buat biskut ke ??/ ztie belom lagi! ahahaha.. tak penah lagi buat biskut ni. susah tak ?

Marya Hana said...

hai dear.

ce buat. lepas tu hantar kat rumah i ye.. >.<

alamak. x puasa lagi dah terliur tengok biskut raya... hip hip horeyy bergumbira.. lalalala.

haslinda said...

ztie: buat sikit je. utk belajar. bukan utk raya pun. hehe :)

haslinda said...

Marya Hana: hehe... ok2. beres:)

diana said...

buat biskut makmur.senang je tu..akak suka biskut tu.kalau buat,raya nanti akak pi umah ye..
hahahhah

haslinda said...

diana: haha... ok gak cdgn tu. nnt sy try k. hehe :)

kemboja said...

buat jual ker.. hihi anyway tahniah dah menang segmen cari, geledah dan menang.. follow here dear

Adzriel @ Liza AB said...

kak liza pun pandai juga buat kuih ni.. he..he..
http://adzriel.blogspot.com/2011/06/rasa-rendah-diri-sebenarnya-kamu-juga.html

sakura_sue said...

wua. cptnye wat biskut rayee he

haslinda said...

kemboja: tak jual pn. saje2 teringin nak belajar buat kuih raye... hehe... btw, thanks singgah n follow me :)

haslinda said...

Liza: ya ke... hehe. sy bru belaja je. hehe :)

haslinda said...

sakura_sue: hehe... cepat. puasa pn belum lg, biskut da siap. hehe :)

aimie amalina said...

comelnye a kueh!
kikiki
tahniah...yep2..
menang segmen abg ben=)

haslinda said...

aimie: hehe... thanks :)