26 June 2011

Cara Nak Bersahabat Lebih Dari Seorang

Assalamualaikum...^^
Hai gadis chumel dan jejaka tampan...^^

Semalam aku ada buat entry Seorang Sahabat vs Lebih Dari Seorang Sahabat kan??? sesapa yang tak baca entry ni, please la dengan secara paksa rela nya pi baca entry tu dulu. dah habis baca entry tu, mai baca entry ni sampai habis naaa. mesti baca sampai habis tau. haha... 

Suke2 aku je nak paksa korang baca kan?? tak pe la. aku minta korang baca dengan ikhlas hati. kalau tak minat, tok sah baca la k. apa la sangat blog aku ni kan. *bercakap dengan nada merajuk*. :(

Haha... sudah2. jangan dilayan perangai hingusan haku tuh. mau dapat lempang berdas-das je tu nanti kang. hehe.

Baiklah. straight to the point. entry kali ni aku nak share macam mana cara2 yang betul nak bersahabat lebih dari seorang. ni penting untuk kita tau bagi mengelakkan ada sahabat yang akan berkecil hati kalau2 korang tak pandai nak bertindak secara adil antara sahabat2 korang tu.

 Putree~Siput~Linda

Jom layan tips2 kat bawah ni sambil makan nips. haha... 

Memahami semua.
Bukan senang nak memahami sikap dan sifat setiap sahabat2 kita tu sedalam-dalamnya. tapi kita kena fahami setiap seorang sahabat2 kita tu. untuk kita amik tau setiap apa yang diorang suka dan yang diorang tak suka adalah penting dalam persahabatan.

Mengikut keutamaan.
Kalau kita berada dalam keadaan dilema sama ada untuk memilih salah seorang dari mereka untuk teman kita atau pun untuk mendengar masalah kita, maka pilihlah mengikut keutamaan. kalau masalah tu berkaitan dengan cinta, jangan pulak pi cerita kat teman pejabat time office hour pulak. tak sesuai kan. maka berceritalah dengan teman serumah kerana teman serumah adalah orang yang paling baik untuk kita berkongsi masalah. kalau masalah kerja, baru lah share dengan teman sekerja. barulah sesuai.

Elak bercerita buruk.
Seakrab mana persahabatan kita dengan sahabat2 kita tu, pasti ada sikap buruk mereka yang kita tak berkenan kan. kadang2 diorang mungkin akan buatkan kita berasa tak puas hati dan marah. tapi ingat, jangan sesekali korang pi cerita tentang keburukan sahabat kamu yang seorang tu kepada sahabat yang lain. maafkan sahaja dia dan anggaplah setiap orang mempunyai kelemahan dan kita sebagai seorang sahabat kena la terima dia seadanya dengan hati yang ikhlas. menceritakan keburukan sahabat kepada orang lain menjatuhkan kita dalam golongan gunting dalam lipatan. ingat tu... 

Adil.
Mungkin sahabat kita tak tau sama ada kita adil atau tak dalam persahabatan. time ni la kejujuran dalam persahabatan memainkan fungsi beliau. kalau kita bagi hadiah pada hari jadi Peah, then masa hari jadi Kiah pun kena la bagi hadiah jugak. bagi hadiah tu bukan bermaksud nak menunjuk yang kita ni sahabat yang baik sangat2. tidak... tapi sebagai penghargaan dari seorang sahabat terhadap seorang sahabat yang sanggup menemani kita di waktu susah dan senang. 

Berfungsilah sebagai sahabat sejati.
Macam mana nak jadi sahabat ssejati??? bukan macam nak swicth on off suis ekon kat umah korang tu ek.  bermaksud kita akan sentiasa bersama sahabat2 kita tak kira pada masa mereka susah atau senang. jangan jadi sahabat yang muncul di waktu senang ja. bila mereka susah, lari jauh2. itu memang tak patut jadi sahabat. sebaliknya, jadilah bahu untuk mereka menangis, jadilah bantal peluk ketika mereka perlukan pelukan, jadi la telinga untuk mendengar keluhan mereka dan jadilah tisu untuk mengelap air mata dan air hidung tangisan mereka. hehe... ^^ ape salahnya berkorban untuk sahabat kan??? hehe...

Tu je la tips2 yang dapat aku kongsi. aku harap tips2 ni boleh la dimanfaatkan bagi kamu2 yang mempunyai sahabat lebih dari seorang. dengan harapan hubungan keakraban yang terjalin antara kita dan sahabat2 kita tu lebih erat dan kukuh buat selamanya. ammmiiiinnnnn... :)

 Thanks for reading :)

14 comments:

fRaMe+LenSeS said...

Nice tips kamu. Nadh suka.. hehhe.. tak reti nak cakap. suma baek ja ng Nadh.. hehehe

haslinda said...

fRaMe+LenSeS: bagus la kalau baik2 je. mmg persahabatan yg mcm tu kita semua nak...

zOeY zAu YaH said...

yg penting jgn ada 'puak2' sendiri.kena open minded supaya blh kwn dgn semua org kan? hihi saya dh siap follow.tq sbb mai blog saya smalam.

afeb pilah said...

owh...gitu eh? ok2..nak try2..

Abu Huzaifah said...

sy suka sahabat susah dan senang... tp tk suke sahabat yg "campak batu sorok tangan"

haslinda said...

zOeY zAu YaH: ok, same2 :)

haslinda said...

afeb pilah: try jgn x try... hehe ^^

haslinda said...

Abu Huzaifah: yg sorok tgn tu, bla dapat je potong trus tgn dia. haha :D

~jIwA kEkAnAk~ said...

yey!!!!
ada gmbaq ak~~~
hahaha
maceyh2
kalo nk jd sahabat yg mncul tym susah ja bley dak????

haslinda said...

jiwa kekanak: sama2... hg nak muncul time hg susah ja ka, atau hg nak muncul time sahabat hg tu susah? soalan double meaning. hehe...
better muncul time susah senang sama2 la. baru btoi2 sahabat sejati...>.*

~jIwA kEkAnAk~ said...

time sahabat susah la n tym ak senang...
tamo mncul tym ak susah n tym dya snang
ley dak???? =,="

haslinda said...

jiwa kekanak: ohhh... boleh2, bgus2. nnt aku susah aku cr hg ek??? hehe :)

~jIwA kEkAnAk~ said...

hahaha
boley ja
tpi mcm la hg nk cari ak
msti ang cari pjoi pnya
kn3???
hahaha

haslinda said...

jiwa kekanak: haha... mula2 cr pjol. pastu pi cr hg plak. hehe... ^^ kosi sedih ngn kengkawan katekan...