23 May 2011

Ketupat Sotong

Assalamualaikum...^^

Hai sume gadis chumel dan jejaka tampan...^^

Hari kedua kat rumah. aku da mula belaja masak ngan mak aku. tapi resepi ari ni simple je... hari ni aku tolong mak masak keputat ketupat sotong. tau tak ape tu ketupat sotong??? pernah makan tak??? aku tak pasti korang kenal ke tak dengan ketupat sotong ni. setahu aku ketupat sotong ni makanan masyarakat pantai timur. belah kelantan dan terengganu. first time aku makan time kat terengganu. sedap nye bukan main. tak terkata time makan tu. saja aku kunyah pelan2 nak nikmati sotong tu. hehe... pas da habis telan semua sotong yang ada time tu, baru ada korek resepi dia. and gitau mak aku suh mak try buat dulu. now mak da expert, dia aja aku pulak cane nak masak. senang je upenye...







Resepi nak masak ketupat sotong ni senang je. jom try...

Bahan2:
10 ekor sotong
1 cawan pulut
1 1/2 cawan santan
Bawang Putih (dihiris halus)
Halia (dihiris halus)
Bawang merah (dihiris halus)
Daun pandan
Garam dan gula
Halba
Lidi

Cara2:
Sumbat pulut yang da direndam ke dalam rongga badan sotong tu. make sure sotong tu korang da bersihkan dulu la k. pastu cucuk lidi dekat dengan bahagian janggut dia untuk tak nak kasi pulut tu kuar time masak. pastu masukkan santan, halba, halia, bawang merah dan bawang putih yang dihiris tadi. masukkan semua bahan tadi kedalam periuk dan stat masak. jangan lupa masukkan garam dan gula secukup rasa. then, tunggu la sampai sotong and pulut tu da cukup masak. da masak, saji kan dan tunggu apa lagi. makan la. yummy... hehe...

Selamat mecuba.

Ok. aku nak pi pelahap sume sotong yang ada sekarang sementara masih panas. jemput makan sume...

Tenkiu sudi bace...^^

4 comments:

Munirah said...

sedapnye T.T

haslinda said...

Munirah: yup, memang sedap sangt. jgn lupe try k...^^

Liza Kamal said...

woi...tinggai kat aku 2 ekoq

haslinda said...

Liza Kamal: haha... balik cepat. lambat habis...la la la~...