10 April 2011

Virgin Oceanic

Assalamualaikum...^^

Agak2 korg, ada x manusia yg pernah meneroka titik lautan yg paling dalam di muka bumi ini iaitu Jurang Mariana yg terletak di Timur Mindanou, Filipina, Lautan Pasifik? Sehingga kini, x da lg manusia yg dapat meneroka lautan pada kedalaman sejauh 11,033 meter (11 km) iaitu kedalaman Jurang Mariana. Dan utk pengetahuan korg, setakat ini hanya dua org pernah menyelam lebih daripada 6000 meter (6km) di dalam laut sejak 1960. Terdapat byk lagi hidupan dan keajaiban yg terdapat di dasar laut paling dalam belum dibongkar.

Maka dengan itu, inisiatif dari seorang ahli perniagaan Britain, Richard Branson mengumumkan projek cubaan untuk memecah 30 Genius World Book of Record. Branson bersama dua lagi rakannya iaitu Chris Welsh dan Graham Hawkes bakal melancarkan kapal selam Virgin Oceanic utk meneroka setiap dasar paling dalam di lima lautan di muka bumi ini.  
  1. Jurang Mariana, Lautan Pasifik : 11,034 meter
  2. Jurang Puerto Rico, Lautan Atlantik : 8,380 meter
  3. Jurang Diamantina, Lautan Hindi : 7,235 meter
  4. Jurang Kepulauan Selatan Sandwich, Lautan Atlantik : 6,500 meter
  5. Molloy Deep, Lautan Artik : 5,607 meter
Dalam misi pertama, Welsh akan bertindak sebagai ketua jurumudi (chief pilot) dimana Virgin Oceanic akan menyelam menuju Jurang Mariana di Lautan Pasifik yg berada 11,033 meter dibawah permukaan laut.

Selain itu, mereka juga akan akan meneroka Jurang Purto Rico yg terletak di Lautan Atlantik sedalam 8605 meter. Ia merupakan jurang yang masih belum pernah dijejaki oleh sesiapa pun sebelum ni. 

Perjalanan menyelam ke dasar laut akan mengambil masa sehingga 12 jam dlm kegelapan dan kesejukan. Virgin Ocean juga dibina utk menghadapi tekanan melampau yg wujud secara semula jadi pada lebih 11 km di bawah permukaan laut.

Aku memang salute dgn keberanian diorg ni utk teroka dasar alam lautan. Inisiatif yg sememang nya perlu disokong kuat. Setakat ni, semua pakat nak pi kt angkasa lepas je. X da sapa pun yg berani nk pi selam kt dasar laut kn. Even diving 10 meter pn da semput, apa lagi nk dive sampai 11 km kan. (kalau aku, x yah nk diving la, snorkeling je pun da tersedak2). Bukan senang nk menyelam ke dasar laut dalam tau. Kita x tau apa cabaran yg ada kt bawah sana. Dengan keadaan yg gelap, sejuk dan tekanan yg sangat tinggi, plus lg dgn keadaan geografi yg mmg kita sendiri x tau mcm mana, kemungkinan berdepan dgn rangka kapal karam (titanic ke...hehe) or pukat yg da lama tenggelam. Pendek kata, byk la halangan yg kita x tau. 

So, sokongan mental n fizikal yg kuat utk diorg sgt penting supaya misi diorg berjaya. So, sama2 la kita sokong expedition n exploration diorg ni. Perjuangan diorg ni sgt suci bagi aku. Kita doakan semoga mission diorg akan berjalan dengan lancar dan selamat. Aminn...

SEMOGA BERJAYA KEPADA VIRGIN OCEANIC!!!!
KAPAL SELAM VIRGIN OCEANIC

terima kasih sudi bace^^

6 comments:

east said...

gud info.......
i support them
go VIRGIN OCEANIC

CaWaNdAyaNg said...

salute ahhhhh!
thanks for da info

haslinda said...

CaWaNdAyaNg: yup.sama2!!!

haslinda said...

east: diorg mmg perlukn sokongan org2 cm kita ni.hya kita je yg phm diorg.hehe..

Fieq Eum said...

nice info, gudluck :)

haslinda said...

Fieq Eum: thanx ;)