31 March 2011

::makan,makan,makan..lalala::


Assalamualaikum…^^

Hye.. ape kabar sume.. Td pagi aku ada merepek pasal makanan kan? Pasal laksam la, makanan tradisional negeri Terengganu kan. Ok, sekarang ni pun aku nak cite pasal makanan jugak. Tapi bukan la pasal makanan tradisional negeri mana2 pun. Aku nak cite pasal makanan2 peberet aku. haaa, sapa tau? Kalo dapat teka, aku kasi kish sekali. Haha…

Ok, antara makanan yg paling aku suka ialah…


Ha… gamba diatas adalah laksa penang. Laksa penang ni kalao nak tau, merupakan makanan orang utara especially orang Penang. Dah nama pun Penang kan. Laksa penang ni, kalo jumpa kt kawasan belah utara, memang confirm sedap. Tp x leh lawan laksa yg mak aku masak. hehe.. emm, sedapnya.. sedap hingga menjilat periuk kuah laksa.

Ok, yg kedua ialah, lauk peberet aku… jeng3x…


Eeiii, apa tu??? hehe, ni la makanan yang diberi nama Gulai Tempoyak Ikan Patin. Ni masakan yg glamer sangat kat Temerloh, Pahang. Kalo nak tau, ramai orang yang x suka makan lauk ni. Sebab apa? Pertama sekali, sebab dalam masakan tu mesti ada tempoyak. Ada orang cakap tempoyak tu busuk. Ya ke? Eleh, cam la dia tu wangi sangat. Yg kedua kenapa orang x suka makan masakan ni, sebab ada ikan patin. Ada orang kata ikan patin ni ada bau hanyir. Tp x sume ikan patin bau hanyir k. Ikan patin sekarang da pandai mandi and da pandai pakai perfume tau. Tp sesapa yg da mula jatuh cintan kt masakan ni, confirm tidur x lena, mandi x basah, tp makan mesti kenyang sebab da mkn gulai tempoyak ikan patin. kan3x. hehe...

Next,…


Ha… sedap x tengok pebenda kt atas tu. Kalerful semacam je kan. Ni la ABC. Atau air batu campur atau terkenal dengan gelaran ais kacang di kalangan masyarakat utara. Kenapa nama dia ais kacang? Sebab dalam ABC ni, ada mcm2 jenis kekacang. Ada kacang tanah, ada kacang merah. Ada kacang dal, eh pandai2 je aku ni. kacang dal tu beda’ah je. Hehe.. Yg buatkan dia kalerful tu plak bukan la kacang2 tu (cian kacang yg x bersalah disalahkan). Yg kalerful tu adalah gula pewarna. Gula tu just sebagai pemanis rasa and nak bagi ABC tu nampak lagi menarik katakan. Bila nampak menarik, mesti la kita lagi tertarik kat ABC tu kan??? Kan3x??? lagi sedap bila ditambah dengan aiskrim kat atas ABC tu. yummy…

Lagi, apa ye…


Ha… yg ni aku confirm bukan aku sorang yg suka. Ramai yang suka kan nya. Coklat. Apa saja makanan yg ada coklat, yg berasaskan coklat, diperbuat daripada coklat dan berwarna coklat (eh, ya ke??), confirm aku suka. Contoh nya, kek coklat, aiskrim coklat, chocolate chips, coco crunch, chocolate strawberry dan hot chocolate drink. Aku suka semuanya. And kalau nak tau, sebab terlalu banyak makan coklat juga antara penyumbang minor kepada penambahan berat badan aku ni. Maka dengan itu, kepada sesiapa yg teringin nak tambah berat badan tu, boleh la makan coklat byk2. Kalau setakat makan cikit2 ja, x payah la. Lekat celah gigi ja. Tak cukup nak transform jadi lemak. Hehe…



Actually, aku bosan and x da idea da wat new entry kat blog. Dlm kepala hotak aku ni ingat makanan ja. That’s y aku cite pasal makanan. Hehe. Hope x membosankan korang. Ok. Setakat ni dulu aku merepek. Nnt aku merepek lagi k dlm next entry. Tq sudi baca.


::santapan pagi ku::

Assalamualaikum...^^
Bbbrrrrpppppp...Ups,sorry... terbelahak la pulak depan korang kan. hehe. aku baru je pas mengenyangkan perutku dengan laksam.. fuhh... nak bangga ckit. kalo dok hostel ni, aku jarang breakfast benda2 berat ni. tiba2 plak ari ni teringin nak makan laksam. boleh tahan sedap jugak la. mak cik yg wat laksam tu letak ikan masin hancur dlm kuah laksam tu. fuuhh, sedap sehingga menjilat mangkuk. tp sambal dia kureng pedas la. x pe, still sedap. harga pun murah. sebungkus rm1.30 je. murah kan??? hehe. alhamdulillah, pagi ni aku da santapkan perutku dengan makanan halalan lagi toiyiban rezeki yang dilimpahkan Allah SWT.
ni bukan laksam yg aku mkn td. gmba ni aku pinjam dari blog dekorasihidupku . nampak cam sedap je. td aku lupa nak amik gamba laksam yg aku mkn. da licin mangkuk, baru teringat lupa nk amik gamba. tu la, pelahap sangat kan. hehe...
Ni la antara makanan tradisional kegemaran masyarakat di kawasan pantai timur terutamanya Terengganu. Kat Terengganu ni, selain laksam, dia ada nasi dagang dengan lauk kari ikan aya nye, nasi kerabu yg ada budu+sambal belacan and banyak lagi makanan tradisional yang kadang2 susah nak jumpa kt kawasan bandar macam kl. Kalau ada pn, x sesedap yg ada kt Terengganu ni.
nasi dagang
keropok lekor/losong
nasi kerabu
So, kalo datang terengganu haruslah mencuba makanan2 tradisional kt sini. Confirm x rugi. Eh, mcm promot terengganu la plak. X pa, nnt aku balik Penang aku promote makanan yg popular kt negeri kelahiran aku plak. confirm berkilometer panjangnya entry aku kalo cite pasal makanan kt negeri Pulau Pinang.

Ok la. Ada kawan da ketuk pintu bilik ajak siapkan lab report. Cerita pasal makan, study punya cite pn da terlupa. ok la, nnt aku merepek lagi k. tata...

29 March 2011

Taylor Swift - Back To December

I love this song...

I'm so glad you made time to see me
How's life, tell me how's your family
I haven't seen them in a while
You've been good, busier than ever
We small talk, work and the weather
Your guard is up, and I know why
Because the last time you saw me is still burned in the back of your mind
You gave me roses and I left them there to die

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time
It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and make it alright
I go back to December all the time

These days I haven't been sleeping
Staying up playing back myself leaving
When your birthday passed and I didn't call
Then I think about summer, all the beautiful times
I watched you laughing from the passenger side
And realized I loved you in the fall
And then the cold came, the dark days when fear crept into my mind
You gave me all your love and all I gave you was goodbye

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time
It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time

I miss your tan skin, your sweet smile, so good to me, so right
And how you held me in your arms that September night
The first time you ever saw me cry
Maybe this is wishful thinking
Probably mindless dreaming
But if we loved again, I swear I'd love you right
I'd go back in time and change it, but I can't
So if the chain is on your door I understand

But this is me swallowing my pride
Standing in front of you saying I'm sorry for that night
And I go back to December
It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December turn around and make it alright
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time
All the time

25 March 2011

::kasih ibu::


Assalamualaikum…^^

Alhamdulillah… Dua test dah selesai tanpa sebarang tekanan. Dua test lagi menanti minggu depan. Sekarang masanya untuk aku me'release'kan tensyen. Aku plan nak keluar petang ni, tp x da teman. Cian kan. Dok je la kt bilik menghadap leppy kesayangan aku ni. Sambil cari2 idea nak tulis pe dlm entry kali ni. 

Ok. Nak djadikan cite, td aku ada la baca entry terbaru dalam blog si kupukupukecik comel tu (yuyu zulaikha). Blog dia ni sentiasa ceria. Setiap hari ada je cerita yang dia kongsi. Blog dia memang x pnh sunyi pn. Best sangat. Tambah lagi dengan celoteh dia yg comel gitu. Kalo x caya, korang bleh buka sendiri blog dia and baca setiap entry dia. Baru korg tau best ke x… Klik sini >> Yuyu Zulaikha << kalo nak melawat blog si yuyu comel ni k. 

Hari ni dia ada buat entry kisah kasih ibu dia. So, aku pn nk wat entry pasal kasih ibu jugak. Maaf, bukan nk tiru entry yuyu ye. Just sebagai kesinambungan dari kisah kasih ibu yuyu tu. Di sini, aku nak share sikit la kisah yang aku terbaca dari Blog PakarHowTo . So, baca dan faham-fahamkan apa yg cuba disampaikan dalam kisah di bawah ye...

PERBUALAN SEORANG BAYI SEBELUM KELAHIRANNYA

Adalah dikisahkan…pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

Bayi itu bertanya kepada Tuhan: “Para malaikat di sini menyatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”

Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat kepadamu. Dia akan menjagamu dan mengasihanimu dgn sepenuh hatinya.”

 Bayi bertanya lagi: “Tetapi di sini, di dalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah menyanyi, bermain dan tertawa… Inikan sudah cukup untuk saya berbahagia…”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan benyanyi dan tersenyum untuk mu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan akan menjadi lebih bahagia di sana”

Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu akan berbicara kepada mu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kan kepada mu cara untuk berkata-kata.”

Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya mahu berbicara kepadaMu?”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu lah yang akan mengajar mu bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

Bayi bertanya lagi: “Saya mendengar di Bumi bayak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu lah yang akan melindungi mu. Walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankan.”

Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak dapat melihatMu lagi.”

Tuahn menjawab: “MalaikatMu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi sangat jelas kedengaran. 

Dan sang bayi bertanya perlahan: “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”

Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikat mu itu sbagai ‘IBU’. Maka ingatlah, sentiasa lah kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.”


Dan untuk para IBU, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan kerenah anak-anakmu yang sedang membesar. Sesungguhnya syurga itu dibawah telapak kakimu…

Thank you sudi bace^^