31 December 2011

Happy New Year

Assalamualaikum...



Buka je laptop, sign in blogger.com, tengok kat dashboard... mostly buat entry pasal "hye 2012, bye 2011"...

Semua excited buat entry pasal new year... dan aku salah sorang yang tak nak jadi katak melalak dibawah tempurung yang tersembunyi didalam kotak dibawah cermin kopak... haha, apa derrr.. 

365 hari dalam tahun 2011 telah pun berlalu. tinggal lebih kurang sejam je lagi nak melangkah masuk ke tahun 2012... kenapa semua nak say good bye kat 2011??? tak ingat ke 365 hari lepas semua orang excited menyambut kedatangan 2011, tapi sekarang semua seolah2 menghalau 2011 dan meraikan kedatangan 2012.. kesian 2011...

Bagi aku, tahun 2011 adalah tahun yang mencabar untuk aku. banyak komitmen yang perlu digalas, lagi2 bila berstatus student. tapi tak bermakna tahun 2011 tu adalah tahun yang suram sampai perlu say good bye kat dia. tanpa kita sedar sebenarnya banyak peristiwa suka dan duka yang telah dilalui.

Yang pasti, kisah suka tu akan tersemat sebagai sebahagian daripada memori indah dalam hidup kita. manakala kisah duka tu kita jadikan sebagai iktibar dan pengajaran buat diri kita... dugaan yang datang tu sedikit sebanyak mematang kan kita dan menjadikan kita seorang yang lebih kuat. tanpa 2011, mungkin kita tidak berada kat mana kita sekarang. ye dok??? so, hargai lah saat 2011 yang telah kita lalui tu...

Ok la. tak nak membebel panjang2. takut kena serang pulak. haha...

Selamat menyambut tahun 2012... semoga tahun 2012 akan menjadi tahun yang lebih baik dari sebelumnya dan semoga azam kamu2 semua terlaksana. aminnn...

Pssstt, cane la diorang yang nk gi celebrate new year tu ek??? firework tak menjadi la ujan lebat macam ni. dok bilik layan blog lagi best... eh, study laaaa.. 3hb ada paper... 

27 December 2011

Final exam !!! tunggu apa lagi tu ???

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, test 2 terakhir untuk sem ni dah berakhir. baru je pagi tadi selesai test Biological Oceanography... lega rasa nya... orang lain da selesa kat umah study untuk final, aku bertarung untuk test lagi... 

lepas ni kena focus untuk final exam... jadual exam dah lama keluar. tapi saja nak simpan buat pekasam dalam laptop ni. sekarang baru nak tayang jadual exam aku...

Sem ni, exam ada empat paper ja dari enam subjek... alhamdulillah, tak berat sangat kot nak bawak empat paper dari enam paper...

Klik gamba untuk tumbesaran yang sihat, dan bukan untuk tumbesaran mata anda...

Gap antara paper2 dalam dua tiga hari ja. bermakna, aku kena mula study dari sekarang. semua paper 4 credit hours. so, nak main2 lagi ka??? tepuk dada, tanya ilmu... la ni tak boleh nak selesa sangat dah. 

Aku tau ramai jugak antara kawan2 kat luar sana yang sedang atau bakal bertarung dalam exam tak lama lagi kan. so, kat sini aku nak share sikit la tips2 persediaan dalam menghadapi minggu peperiksaan ni...
  • Buat persediaan dari awal - jangan study last minute.
  • Buat nota - kata kunci/mind map/lakaran/acronim - mudah difahami
  • Ulang kaji nota sebanyak kali yang boleh - sekurang-kurang nya 3 kali
  • Manfaatkan setiap minit yang ada untuk mengulangkaji
  • Cari waktu yang baik untuk study - tengah malam dan pagi - sunyi, tiada gangguan
  • Jaga pemakanan - makan mengikut waktu - untuk elak sakit - jangan makan makanan yang boleh memudaratkan. 
  • Belajar di tempat yang segar - ada pencahayaan - untuk elak mengantuk
  • Buat soalan past year
  • Study group/group discussion
  • Sentiasa bertanya tentang topik yang tidak difahami
  • Beri tumpuan lebih pada topik2 yang lemah
  • Minum banyak air mineral
  • Sentiasa amalkan membaca doa penerang hati sebelum mula belajar
  • Tampal nota2 penting di tempat yang sentiasa dilihat - dinding
  • Seimbangkan dengan ibadah dan aktiviti lain - riadah
  • Banyak kan berdoa dalam setiap solat - amalkan solat hajat
  • Akhir sekali, tawakal sebab kita dah berusaha yang terbaik
Nak tambah sikit lagi...

Ciri-ciri pelajar cemerlang:
  • Taat kepada Allah
  • Mendirikan solat
  • Menghormati ibubapa dan sentiasa mendoakan mereka
  • Hormati dan sayangi guru
  • Bersungguh2 dalam melakukan kerja dan mencapai kecemerlangan
  • Suka pada setiap mata pelajaran
  • Membantu rakan yang memerlukan
  • Berdoa dan bersyukur kepada Allah
  • Sentiasa bertawakal
  • mahir dalam setiap matapelajaran
Ok dah. tu je. harap kawan2 boleh amalkan tips2 kat atas tu. good luck!!! :)


24 December 2011

Zoo Negara and Aquaria KLCC

Assalamualaikum...

Dalam entry INI, aku da cakap nak update pasal trip kedua aku kan? ni nak bayar utang la ni. lepas balik fieldtrip ke Setiu Wetland, pada ahad dan isnin lepas, aku p trip ke Zoo Negara dan Aquaria KLCC pulak...

Aku tak mau cerita banyak2 pun. cukup syarat aku bayar utang dah la kan. hehe.. bia gamba je yang bercerita..

 Baru turun bas, da gedik nak bergambar... ^,^
Naik juling mata aku tengok ikan dalam aquarium tu... @,^
 Konpius, tak tau nak pi mana...
 Aku boleh jalan bawah perut dia... fuyooo, tinggi nyeee awak... ^^
 Ensem tak gajah ni dok makan??? gajah ni vege, tapi... hmm, diet vege ternyata tak mampu menguruskan badan... 
 Macam rusa masuk kampung... errr, rusa ni macam nak pi gadoh la...
 Ingat kat zoo ada natang je ke, munga pun ada maaaa... :)
 Ikan tu degil, sombong... tak mau pandang camera langsung... takpe2... fine lah ikan...
 Ikan pari... bukan pari-pari ye...
 Turtle... saye suke natang comey niiiii!!!! :)
 Grrrr... rasa cam nak pi gosok gigi dia ngan kolget...
 Sea horse... comel kan. kat kedai souvenir aquaria ada jual patung sea horse. nak beli, tapi harga dia sama macam makan nasi tiga hari tiga malam... mana lagi untung???
 Jelly fish... comey kan???
Unidentify species... hihihi... 

Banyak lagi gamba... nak buh semua, kang lambat pulak loading... sekali dua kala spent time dengan kawan2 syok jugak. sedikit sebanyak boleh buang najis2 tensyen yang ada dalam otak ni... huh...

Sedar tak sedar beg duit pun dah sama2 slim macam aku... pastu buat2 terkejut pasaipa duit dalam bank makin surut... tak kan nak tanya mak awat duit cek makin sikit... hehehe... berjalan tak hengat, duit keluar pun tak hengat. hehe... 

Lepas ni kena focus untuk final exam pulak. gud luck and wish u all the best buat kawan2 dan pembaca yang seangkatan yang bakal menduduki final exam tak lama lagi... GANBATTE KUDASAI!!!!

22 December 2011

Seronok masuk hutan bakau

Assalamualaikum...

Wah... rasa macam lama je tak hapdet blog. ye, seminggu agak lama.. tapi tak lah lama sangat pun kan.. hehe..

Macam banyak benda yang aku nak share kat blog ni. banyak sangat2. tapi tak semua aku boleh cite. sebab??? emm, kekangan masa kot. masa yang ada sekarang sangat terhad. ni pun baru ada masa lapang sikit. class kebanyakan nya dah habis, cuma tinggal dua kelas ganti. minggu depan da masuk study week. minggu depan depan lagi da masuk minggu final exam. masa tu aku akan bercuti dari berblog sekejap kot. 

So, masa yang ada ni, aku nak share sikit pengalaman seronok2 aku. hehe.. ari jumaat and sabtu minggu lepas, aku ada pergi fieldtrip ke Setiu Wetland. tau tak Setiu Wetland tu kat mana??? mesti la kat 'na na na na na... ganu kiteeee' hehe... fieldtrip dua hari ni, bagi aku pengalaman masuk lumpur paya bakau. boleh bayangkan aku masuk dalam paya, air paya tu sampai paras pinggang aku, lumpur pulak ada la nak sampai betis aku sikit. 

Hari pertama, buat identification pokok2 bakau laut. kat situ ada la dalam 15 species pokok bakau laut. sebelah petang kitorang buat mangrove replanting. time tu, seronok tak ingat la. hujan lebat, bawak pulak anak pokok bakau sampai lenguh tangan aku. tiba2 pulak tangan aku yang lembik ni jadi keras bermuscle. haha.. dalam ujan tu, masuk dalam air and tanam anak pokok mangrove tu. best weeeeh... first time dapat pengalaman tanam pkok bakau. kata orang utagha "perak" sikit. "perak" tu bukan perak darul ridzuan ye, tapi sinonim dia adalah "jakun". hehe... jakun macam sifu, tongga tongga tongga...

Ni budak2 group aku. aku tak de dalam gamba, sebab aku tukang amik gamba... huhu...
Salah satu pokok bakau yang masih muda remaja...
Ni akar pneumatophore@akar pensel pokok api-api putih atau nama saintifik dia Avicennia alba... bukan Jessica Alba naaaa... hik hik...
Haaaaa... yang ni pulak... muka2 species Homo sapiens yang bersifat cameraphilic... pantang nampak camera. kalau nampak camera je, laju je diorang serbu...
Ya ampun... see, memang tak de muka lain lagi dah... hehe... muka aku jugak yang tak de... sedih :(
huk huk...
Pheeeeewwiiiiiiitttttt... puteri bunian mana mai menyelit kat camera aku ni??? hehe... ni bukan puteri na... ni nama dia Linda budak comot... yang amik gamba aku ni nama dia putri... credit to put. dia memang pandai amik gamba. bijak2... hehe...


Permandangan tempat ni memang cantik. walaupun ramai orang tak suka masuk mangrove sebab busuk la, ape la. tapi, tu semua Allah dah cipta beserta fungsi dan untuk keseimbangan alam... nikmati alam indah ciptaan Allah... 

Sebenarnya, banyak lagi gambar trip dalam folder aku. tapi cukup la aku tayang yang ni je. nanti lambat pulak nak loading, lagi2 kalau pakai broadband cap siput vavi kan.. walaupun penat, sakit2 badan and lebam sana lebam sini badan aku, aku tetap enjoy trip ni. balik dari trip, kena buat report pulak... huhu...

Esok aku nak update entry trip lagi. tapi trip p mana??? tunggu... daaa~~~ thanks for reading :)

15 December 2011

Mereka sangat comellllll!!!

Assalamualaikum... :)

Hai kawan2... ari ni aku nak berkongsi kegilaan terhadap satu makhluk ni? makhluk??? tak de la makhluk sangat... mereka hanya dolls ciptaan manusia yang sangat comelllll... comel sangat2, macam aku (mau mintak lempang ke aku ni??? hehe)

~ringan2 kan jari klik nak kasi besar gambo ni~

Comelll tak??? dia ada banyak character... tapi character yang paling aku suke dua ni...


Yang merah tu name nye Dooodolls Reddish Twin, yang putih tu pulak name nye Dooodolls Cupido... comellll kan??? haruslah aku rembat sekor2 natang ni... buat bantal peluk best jugak...

Ade sape2 nak belikan aku natang comelllllls ni??? hehe... (^,^)

12 December 2011

Kelas pendidikan seni

Assalamualaikum...

Hari ni terasa teringin nak hapdet blog, padahal kerja yang tak siap masih tinggi menggunung, masing2 menunggu giliran untuk disiapkan...

Ahh, abaikan assignment, lab report bagai yang tak siap tu. sekarang aku nak cerita pasal kelas pendidikan seni yang aku attend kat U ni. 

Haha, ekceli kan. boleh dikatakan setiap kelas yang aku attend setiap hari tu dah bertukar menjadi kelas pendidikan seni. almaklumlah, tumpuan belajar aku dah beralih kepada buku aku yang berwarna warni... 

Jangan tak tau, buku ni ramai peminat... sebab pages dia colorful... ^^

Kalau dah pen/pensel di tangan bertemu buku, maka ini lah hasil tumpuan aku dalam kelas:









Tak de motif pun aku lukis semua2 ni. just nak hilangkan mengantuk dalam kelas. lagipun daya tumpuan aku terhadap apa yang dituturkan oleh lecturer meningkat sambil tangan melukis/menulis. (padahal apa yang aku lukis tu memang 100% tak da kaitan lagsung dengan apa yang lecturer dok membebel kat depan) hehe.. 

Tu je la nak cerita malam ni. mata ni da mengantuk sebenarnya... nanti ada masa, aku cerita lagi. banyak perkara yang berlaku dalam tempoh masa aku jarang berbelog ni. nak cerita semua, takut tak da sapa pulak nak panjang cerita panjang berjela nanti. hehe...

Ok la, ambo nak beradu dulu. selamat malam...

P/s: Tekanan menutup minat... :(

6 December 2011

Dugaan

Assalamualaikum

Walau pahit, terpaksa ku telan
Walau berat, terpaksa ku galas
Walau pedih, terpaksa ku hadapi
Hanya doa dan kesabaran ubat segala kesakitan
InsyaAllah...


27 November 2011

Halal ke tak halal

Assalamualaikum... :)

Tengah hari ni nak kongsi sikit satu cerita comel. kisah pasal sorang budak kecik bernama Muiz (bukan nama sebenar) dengan nenek dan atok dia. budak kecik ni baru berumur 4 tahun ye. tapi menurut kawan aku yang cerita tu, mulut dia petah sangat bercakap. memang geram sangat rasa. 

Alkisah, satu hari Muiz ikut atok dan nenek dia pergi pasar. pastu dia minta atok dia belikan satu jenis air yang tak halal.

Muiz: atok, atok... muiz nak air tu atok.

Atok: tak boleh la Muiz. ce tengok kat botol air tu, tak da cop halal.

Jadi, Muiz pun just angguk kepala je tanda paham. so memang dia tak minta dah la air tu. lepas tu, nenek dia nak beli buah apple pulak.

Muiz: nenek, nenek... buah apple tu tak halal la nenek...

Nenek: kenapa pulak tak halal???

Muiz: sebab tak de cop halal pun kat buah tu...

Nenek & Atok: senyum sambil %$#@*&^!%^$ 

Hehe... bijak nye la hai budak kecik ni. then dalam kejadian yang lain pulak. Nenek si Muiz ni minum air buah mata kucing. lepas tu Muiz nak sikit air tu.

Muiz: nenek, nenek... Muiz nak sikit air tu. 

Nenek: amik la...

Muiz: air ni halal tak nenek??? boleh minum ke???

Nenek: halal sayang...

Muiz pun minum air tu, tak lama lepas tu...

Muiz: ni air ape nenek?

Nenek: air buah mata kucing... sedap tak???

Lepas tu Muiz gi campak air tu dengan buat muka blur dia.

Muiz: nenek, mana boleh makan mata kucing. buta la kucing tu nanti.

Nenek: %^$#@!*&^@#%$^

Bijak nye... aku suka budak mulut bijak cerdik macam ni. dan dia cepat belajar. tapi agak bahaya kalau nak kelentong budak cerdik macam ni. hehe... 

:)

Learn from your mistakes

Assalamualaikum... :)
Salam maal hijrah 1433H... :)

Yeah, Alhamdulillah, semalam jam 6.30 petang tamat la sudah sesi2 mendebarkan students marine bio sebab presentation kerja lapangan sudah menemui titik penamat. lepas ni kena fokus kat written report kerja lapangan pulak. yang mana menurut kata senior, buat written report lagi serabut dari buat oral presentation. memang la, kalau oral presentation yang just buat tajuk sendiri je. but written report, kita kena compile semua report... keje tu bukan amik masa dua tiga hari untuk disiapkan, tapi sebulan dua.

So, moral of the story, jangan tangguh kerja lagi. mula kan dari sekarang... pesan dr siti, "learn from your mistakes".. setiap keburukan yang kita nampak sepanjang presentation tu bukan untuk dikeji, dimarah atau disalahkan, tetapi adalah untuk diperbaiki. dan kebaikan yang kita nampak tu kita amik sebagai panduan dan rujukan untuk masa akan datang... an an an???

Malam semalam, macam biasa la kan, dah jadi adat marine biology nak lepaskan stress pakat ramai2 turun court main bola tampar. sampai nak dekat pukul 1 pagi baru balik... memang betol2 release tension la diorang. aku main sekejap je, lama da tak main jadi cam tak leh perform betol2 je. 

Hari ni cuti. masa untuk berehat disamping baca buku. hari selasa ada test. gud luck kawan!!! 


19 November 2011

Journal, journal...

Assalamualaikum... :)

Weh, ce gitau kat aku. celah mana lagi aku boleh cari journal ni??? journal pasal "percentage abundance of trawling catch based on number of individual"...

Letih dah mencari ni... cam nak give up pn ade. ish, tak leh give up... kalo give up, gagal la keje lapangan aku...

Journal........................ oh journal, mane kamu??? kenapa tak muncul2??? sila la muncul wahai journal...

Da macam tak betol da je otak aku ni... 

<(=,=')>

16 November 2011

Kerja berlambak, cuaca sejuk, mata mengantuk...

Assalamualaikum... :)

Saat ini, detik ini... (peh, cam nak bersajak la pulak...) aku pasti semua student marine bio second year masing2 sedang bertungkus lumus untuk siapkan slide presentation untuk subjek kerja lapangan minggu depan... tarikh presentation bermula 24hb, tapi esok Dr Siti, ibunda kesayangan BioM nak tengok slide yang da complete. konpem malam ni ramai yang tido lewat, atau pun mungkin ada yang tak tido langsung. esoknye masing2 pergi kelas dengan mata bengkak sebab tak cukup tido. 

Saat ini jugak, aku pun tengah bertungkus lumus siapkan slide aku. dan saat ini jugak la, suhu bilik aku ni macam nak bagi aku beku je. sejuk ya amat. siap pakai sweater dan dah berselubung dengan selimut pun tetap sejuk sampai ke tulang. kipas pun da pusing habis sampai nombor 1, sejuk jugak. sejuk2 macam ni, terasa macam katil memanggil2 je. ni kalo aku naik katil, sekali pejam mata, memang tak celik da sampai pagi esok... haha...


Selagi slide ni tak siap, duduklah aku kat kerusi mengadap lappy atas meja study ni. jangan berani nak angkat punggung lalu melangkah ke katil. itu alamatnye aku nak dapat penampar sulung Dr Siti esok akibat tak siapkan slide. huhu... mesti ada yang cakap kat aku macam ni kan,

"kerja banyak pun sempat lagi minah ni update belog"

opkos laaa... ini antara cara untuk aku hilangkan mengantuk dan cara mengabaikan katil yang sedang memanggil2 nama aku kat sebelah ni... takkan nak main angry bird kot.

Cukup la sampai sini dulu aku merepek. takut nanti merepek panjang2, kerja tak jalan pulak. kena siapkan diri untuk menadah telinga mendengar 'dendangan' kasih sayang dari Dr Siti esok. papai... :)

P/s: nama subjek kerja lapangan, tapi tak pernah rasa lapang pun... sempit je... =.='

12 November 2011

Tak puas cuti...

Assalamualaikum... :)
Hai gadis chumel dan jejaka tampan... :)

Esok da mula kuliah balik lepas cuti seminggu... emm, rasa malas melanda. mood masih nak cuti. seriously, aku tak pernah rasa puas cuti. tamak kan aku? mana nak puas, kalau cuti pun kena mengadap assigment yang bertimbun. 

Homesick sikit sebab tak puas cuti, tak puas lagi makan masakan mak kat umah, tak puas lagi gomoi2 syafiq omei, semua nya tak puas. memang dasar manusia tamak tak pernah puas. 

Wahai Linda... sedarlah kamu dari lamunan. kini kamu sudah berada di UMT. bukan dirumah lagi. tinggalkan rumah untuk sementara. live your real life in UMT!!! tolong la hadapi dugaan hidup sebagai pelajar dengan ikhlas. insyaAllah segala usaha, penat lelah kamu akan membuahkan hasil. InsyaAllah, aminnnnnn...

9 November 2011

Al-Fatihah buat arwah wan...

Assalamualaikum... :)
Hai gadis chumel dan jejaka tampan... :)

Da lama tak hapdet belog... sekarang ni aku kat umah. cuti mid-sem. da seminggu aku kat umah. tapi memang tak de masa nak jenguk blog langsung. cuti ke tak cuti, sama je busy. lecturer macam ada tak puas ati ngan student je. cuti pun bagi homework banyak2 tahap gaban. 

Ekceli, aku sampai Ampang jam 1 pagi Jumaat minggu lepas. malam tu pulak bertolak balik kampung kat pahang. masa tu wan aku (nenek) da sakit tenat, sakit tua. sampai2 je, aku tak terkata apa tengok keadaan wan aku. kurus sangat, terlantar, tak boleh bercakap lagi, dengan tiub saluran susu ikut hidung wan aku, rasa sayu sangat hati aku. wan tak macam masa kali terakhir aku tengok sebelum masuk sem ari tu. walaupun wan da lama sakit, tapi sebelum ni wan masih mampu berjalan, masih mampu makan dan berkata2 lagi. kali ni wan nampak pucat sangat.

Selepas tiga hari wan terlantar, wan menghembuskan nafas terakhir di pagi raya Aidiladha. kini, wan pergi meninggalkan kita semua. Alhamdulillah, aku berada disisi arwah wan ketika saat wan menghembuskan nafas terakhir. dalam hati ni, hanya Tuhan yang tahu. sebak, pilu, sayu, sedih. tak dapat lagi tengok wan lepas ni, tak dapat lagi makan sama2 dengan wan. tapi aku harus redha dengan pemergian wan. sebab ini perjanjian antara kita dengan Allah. biarlah wan pergi dengan tenang daripada wan menderita menanggung kesakitan. meratap meraung sekuat mana pun, Allah takkan kembalikan wan kepada kita balik.

Malam semalam, kitorang satu family terpaksa balik ke Ampang dengan berat hati sebab banyak tuntutan lain menanti. hari ni seharian aku menghadap laptop buat slide powerpoint untuk presentation kerja lapangan 24 November ni. sekarang ni pun kepala dah pening2 lalat. mengantuk + penat. 

Sekarang ni nak sambung wat slide lagi. tak tau selama mana lagi mampu bertahan untuk hari ini... huhu...

Al-fatihah buat arwah wan... :)

30 October 2011

Forgive and forget #2

Assalamualaikum... :)
Hai gadis chumel dan jejaka tampan... :)

Lepas terbaca entry INI, aku teringat yang aku ada merajuk dengan kawan baik aku. seminggu lebih aku tak cakap dengan dia. aku avoid dari dia. ntah pape je aku ni nak merajuk. ngade sangat kan... macam budak2. and now dah ok seperti sediakala. huhu... 

Then, pas baca entry tu tadi aku terfikir, macam mana kalau sesuatu yang tak baik terjadi kat dia sedangkan aku tak sempat nak bermaafan dia??? hmm, mesti aku sedih gile kan. dah la dia kawan baik aku. lagi2 pulak aku merajuk ngan dia atas sebab musabab yang 'ntah pape' and tak siasat dulu cerita sebenar. tup2 terus merajuk tak minta penjelasan. mau kawan tu terpinga2. haha... padan muka...!!!

Jadi, sebagai pengajaran, kalau berlaku sebarang pertelingkahan atau bercanggah pendapat atau tersalah faham, cepat2 la bermaafan. sebab kita tak tahu apa akan jadi esok lusa. kalau dia tinggalkan kita buat selamanya time tu, menyesal pun dah tak de guna. menangis air mata darah pun tak guna jugak. buang ego jauh2, segera memaafkan dan lupakan semua kekeruhan tu. jernihkan kembali keadaan dan jalinkan persahabatan seperti sedia kala. kan indah kalau gitu kan... 


Tu baru kawan. kalau dengan boyfriend ke, gelpren ke, ngan adik2 ke, jiran2 ke atau makcik jual goreng pisang ke, just forgive and forget. setiap manusia melakukan kesilapan. tiada yang sempurna, kita manusia bukan malaikat. kita sendiri pun tak dapat jadi sesempurna yang kita harapkan dari mereka. 

P/s: kepada kawan aku tu, aku minta maaf bebanyak ek... hehe. aku janji pasni tak majok lama2 dah k. hehe... kalau aku majok, cepat2 bagi sekut kat aku ye... (ntah dia baca ke idak blog aku ni...)

26 October 2011

Aku dan tulang ikan

Assalamualaikum... :)
Hai gadis chumel dan jejaka tampan... :)

Alhamdulillah, sekarang ni aku dah dapat dok asrama. tu pun lepas dua tiga kali pi 'melawat' pejabat asrama. 

Alhamdulillah jugak, lab kerja lapangan aku dah habis. sekarang ni kena mula fokus untuk buat power point untuk pesentation kerja lapangan 24 November nanti. lebih kurang sebulan lagi. 

Sekarang ni baru aku rasa ada sedikit masa untuk aku rehat sikit. walaupun hari ni cuti Deepavali, aku tak cuti pun. seharian aku main2 ngan tulang ikan. aku kena buat assignment and lab report subjek iktiofisiologi yang mana aku kena buang semua isi ikan dan dapatkan tulang dia saja. tulang tu pulak tak boleh hilang langsung... 







Ini lah hasil kerja tangan aku yang asalnya licin kemudian akhirnya kasar lepas terkena gam tiga saat yang digunakan untuk melekatkan tulang2 ikan yang telah terlerai sebelum tu. kesian tangan aku. tak pe laaa, yang penting kerja aku dah selesai. lega sangat rasa. kerja ni sepatutnya boleh siap dalam masa satu atau dua hari ja. tapi disebabkan masa yang ada tak banyak, asik sibuk dengan lab kerja lapangan, masa untuk siapkan benda alah ni tertangguh sampai dua minggu. nasib baik lecturer paham bagi submit lewat sikit. huhu...

Mesti ada yang tanya macam ni kan??? "watpe la susah2 nak amik tulang ikan tu??? bukan nya kita boleh makan pun tulang ikan tu..." sapa kata tak boleh makan? aku makan... sama tak macam kucing siam?? hehe...

Sebenarnya kan, setiap satu ciptaan Allah tu ada tujuan dan sebab dia diciptakan. Allah tak kan cipta satu2 benda tu saja2 atau untuk suka2 nak dibuang ja. sebagai manusia yang dikurniakan akal fikiran, kita kena la kaji setiap apa yang ada tu. so, macam tu jugak aku dan tulang ikan tu. aku belajar dan mengkaji setiap butir tulang ikan tu. kena tau nama dan fungsi setiap satu. akceli, ramai lagi hamba2 Allah yang lagi hebat, bukan setakat mengkaji tulang ikan ja, tulang manusia dan tulang dinosaur pun dah dikaji. setakat ni, bidang aku ikan je la. tak sempat lagi nak pegang tulang dinosaur. hehe >.<

Sekarang masa untuk sambung siapkan lab report subjek coral. huh, belaja coral pun kena kira2. ingatkan belajar math je kena kira2.... hehe... mata aku da macam %$^%!@#(*&%)#@ da sekarang ni. petang main tulang ikan, malam mengira pulak. :)

Thanks for reading...